Waterstof auto, paneel en wat is het verschil
Zoals in mijn eerdere artikel beschreven lijkt een elektrisch voertuig heel interessant om te verduurzamen en geen co2 uitstoot meer te hebben zeker als de stroom groen is opgewekt. Nadeel blijft de accu omdat dit nog vaak milieubelastend is om te maken.
Ik licht daarom eens de waterstof auto uit. Een weinig voorkomend geheel maar ook veelbelovend mits de waterstof ook weer groen is of wit.
Groene, blauwe, grijze en witte waterstof…
Laat ik beginnen bij het toelichten van de verschillende types waterstof.
Groene waterstof is duurzaam gemaakt dmv wind, water of zon.
Grijs gemaakte waterstof zal er altijd Co2 worden uitgestoten omdat dit met olie, gas of kolen wordt gedaan. Zeker bij grijs opgewekte waterstof moet je je afvragen of dit dan opweegt tov de elektrische auto met groene stroom. Want een kilo grijze waterstof kan zo tot wel 7 kg CO2-uitstoot met zich meebrengen.
Er is ook blauwe waterstof waarbij de Co2 wordt opgeslagen. Hierbij kan de Co2 weer als grondstof worden gebruikt voor andere processen, bijvoorbeeld het vloeibaar maken voor de tuinbouw om planten op te laten groeien of te laten binden met Olivijn om weer nieuwe producten te maken zoals steenpapier of beton achtige producten.
En dan is er nog de witte waterstof. Dit is witte waterstof wat gevormd is in de grond onder de juiste omstandigheden. Deze wordt gewonnen uit de grond. Hierbij vormt de aarde zelf de waterstof. Alleen het winnen ervan zal dan weer milieu-impact hebben.
Geen accu alleen waterdamp
Voordeel van waterstof hiervan is dat er geen vervuilende accu is en als het groen is opgewekt alleen waterdamp uitstoot. En de accu zoals we deze nu kennen vergt allerlei grondstoffen die beperkt beschikbaar zijn in de wereld. Nadeel van de waterstofauto is dat er maar heel weinig tankstations zijn voor waterstof wat het niet interessant maakt voor velen. Er zijn in Nederland enkele waterstof tankstation waar je zo kunt tanken. Voor bussen, vrachtwagens en taxi’s zijn er meer maar daar mag je niet zomaar je eigen auto bijtanken. Bijtanken van waterstof gaat net zo snel als dat van benzine of diesel, en dat is ook een voordeel tov elektriciteit.
Alles bij elkaar genomen lijkt het erop dat waterstof juist heel duurzaam is en de vraag is ook waarom er geen netwerk aan tankstation worden neergezet naast de benzine / diesel tankstations. Een uitgelezen kans voor ondernemers om te verduurzamen en nieuwe business aan te boren. Als het er eenmaal is dan zullen meer mensen een waterstof auto interessanter vinden om aan te schaffen. We zitten nu eenmaal in een transitie om van fossiele brandstoffen over te stappen naar groene alternatieven. En wat mij betreft speelt ook de waterstof auto hier een rol om dit te realiseren.
Thuis opgewekte waterstof om op te rijden?
Stel je voor dat het mogelijk is om zelf waterstof op te wekken met een eigen installatie. Waterstofpanelen zijn een geluid van de toekomst. Onderzoekers van de KU Leuven hebben deze panelen uitgevonden. Ze zijn er dus in geslaagd om een zonnepaneel te ontwikkelen dat rechtstreeks waterstof uit vocht in de lucht maakt. Ze zijn nog aan het experimenteren. En er zijn praktische problemen te overwinnen zoals de opslag hiervan. Waterstof is een licht ontvlambaar gas waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Men verwacht ergens in 2030 de eerste versie op de daken van gebouwen / woningen te zien liggen.
Dit zou leuk zijn als de verwachtte opbrengst genoeg is om een auto erop te laten rijden maar dat is het helaas niet. Met 2 weken volop produceren is er genoeg waterstof voor 1 tank om op te rijden. Zelf opwekken van waterstof is interessanter voor het verwarmen van zeer goed geïsoleerde woningen welke geen zonneboiler hebben.
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/waterstofauto-hoe-werkt-het
https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/waterstofauto/
Kaart met waterstof tankstations https://h2.live/
https://www.bobex.be/nl-be/zonnepanelen/waterstof-zonnepanelen/
https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/waterstofpanelen-maken-elektriciteit-en-waterstof/
https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/waterstof/
https://www.ad.nl/auto/is-dit-de-schone-oneindige-energiebron-van-de-toekomst~a1916c020/
https://www.hvcgroep.nl/ons-verhaal/onze-groene-projecten/bio-energiecentrale
https://natuurherstelconsultancy.nl/olivijn-het-gesteente-wat-co2-opneemt/